Tonke
Travel reports

Iceland

Sorry this post is only in Dutch available.

“Met de nieuwe camper naar IJsland”

 

Met een camper door de natuur van IJsland trekken stond al lang op ons lijstje. Maar aangezien wij liever niet teveel over geasfalteerde wegen rijden en op campings staan, maar liever in de natuur verblijven, hebben wij niets aan een β€œgewone” camper. Dus op zoek naar een off-road camper. Zo kwamen wij bij Tonke camperbouw terecht. Hier in overleg een camper laten opbouwen op een Mercedes sprinter die door Oberaigner tot 6×6 is omgebouwd. Zo ontstond een camper die geheel naar onze wensen is ontworpen. Het was een lang proces, maar nu hebben we alle luxe en is de wagen nog klein genoeg om goed mee uit de voeten te komen in het terrein.

Onze eerste tocht werd dus IJsland. In noord Denemarken zijn wij aan boord van de ferry gegaan. Bij de tussenstop in de Faroer zijn wij van boord gegaan en hebben hier 3 dagen rond gereden.

De natuur is hier prachtig en je kan nog zo aan een fjord blijven staan om te overnachten. De zonnepanelen komen nu dus goed van pas, want ze zorgden voor voldoende energie zonder dat we externe stroom voorziening nodig hadden.

In IJsland kom je met de ferry in een fjord aan de oost kant aan ( alleen te bereiken via het water of over een hoge bergpas). Omdat wij 6 weken in IJsland zouden blijven, hadden wij de tijd om de route te bepalen afhankelijk van het weer. In het noorden was het zonnig, terwijl het in het zuiden al dagen hard regende. Dus via de noord kant naar het westen en langs de zuid kant terug.

De rondweg is grotendeels asfalt, maar de mooie weggetjes langs de fjorden en door het binnenland zijn gravelwegen. Helaas was het per 1 januari 2017 verboden om nog vrij te kamperen. Het is te druk geworden en dus ben je verplicht op campings te overnachten. Gelukkig hebben wij een grote aparte douche en wc, zodat wij niet in de rij hoefden te staan. De voorzieningen zijn nog niet aangepast aan de grote hoeveelheden mensen die nu op de campings moeten staan.

In het noorden zijn heel veel schitterende fjorden kusten waar je langs kan rijden. Verder zie je overal grote en kleine watervallen. Op de kliffen zijn vaak papegaaiduikers te zien.

Naast fjorden kusten zijn er veel vulkanen, lava gebieden en gletsjers. Van het noorden uit zijn wij naar de hoogvlakte in het binnenland gereden. De weinige wegen die hier zijn bestaan uit gravel, vol gaten en hobbels. De 6×6 aandrijving kwam dus goed van pas. Zo zijn ook die wegen voor ons goed te doen.

In IJsland kan je schitterende wandelingen maken door lavavelden en langs vulkanen. De enorme vulkaanpijpen en basaltformaties laten zien hoe de gletsjer rivieren in de loop van de tijd een spoor door het landschap getrokken hebben. Het lavagruis is meestal zwart, maar soms ook met andere kleuren, zoals fel rood.

In het vulkaangebied zijn nog veel modderkuilen en rokende en sissende solfatoren. Het stinkt wel naar zwavel (rotte eieren lucht), maar het is indrukwekkend om de aarde te zien β€œwerken”.

Ook zijn hier de jongste lavavelden, nog geheel zwart. Dus ook zonder mos begroeiing. Het is een enorme krater. Je kan nog goed zien hoe de lava gestroomd heeft. De rotsformaties zijn dan ook spectaculair.

Inmiddels komen wij al meer aan de noordwest kust aan. Hier zijn de mooie oude west fjorden. Ook bevindt zich hier het meest westerse puntje van Europa.

Hier hebben wij op een strandcamping overnacht, aan de noordelijke ijszee.

Zo verder langs de westkust, de fjorden langs. Het weer kan in korte tijd snel wisselen. Zonnig aan de ene kant van het fjord en mist als je aan de andere zijde komt.

Ook aan de west kant bevindt zich het schiereiland Snaefellness. Met schitterende uitzichten over eeuwige sneeuwvelden en aan de kust zie je regelmatig zeehonden liggen te rusten.

Zo komen wij na ruim 3 weken IJsland in Reykjavik aan. Van hieruit een dagtrip naar Groenland gemaakt. In Groenland zijn wel dorpjes, maar wegen die de dorpjes verbinden zijn er niet. Met een camper begin je daar dus niet veel. Met een plaatselijke vissersboot mee langs ijsschotsen gevaren. Groenland is echt de moeite waard al was het maar voor een paar uur, want het is zeer indrukwekkend.

Terug op IJsland gaan wij weer verder richting het zuiden. Uiteraard langs de bekende geiser: geysir.

Er gaan 2 redelijk berijdbare wegen dwars door het binnenland van noord naar zuid. Wij nemen de meest goede, want bij de andere was door enorme regenval onduidelijk hoe de toestand van de weg zou zijn. Ook kom je hier rivier-crossings tegen. Na de vele regen kunnen de rivierdoorgangen te diep geworden zijn, maar ook door afkalving van de oevers kan het moeilijk zijn de kant weer op te rijden. Dus maar het zekere voor het onzekere genomen.

Wij rijden langs de uitlopers van de gletsjers, over de hoogvlakte. Weer in het noorden aangekomen gaan wij via een andere route weer terug naar het zuiden. De weg is smal, vol kuilen en β€œwasbord” ribbels. Gelukkig houdt de camper dit goed en rijden wij comfortabeler dan in een personenauto. Β 

Aan de zuidkant van IJsland lopen de gletsjers tot vlak bij de zee door. Aan deze kant zijn dan ook geen fjorden zoals aan de noordkant. Er is maar een smalle strook land beschikbaar voor een weg, dus rijd je hier voornamelijk over de ringweg.

Maar toch zijn wij ook hier waar mogelijk van de ringweg afgeweken, het binnenland in. Over een gravel-hobbelweg naar een gebied met zeer kleurrijke bergen.

Om bij de camping te komen moeten wij eerst door een smeltwaterrivier. Met onze camper is deze crossing prima te doen. Toch moet je altijd eerst kijken hoe hard het water stroomt en of er diepe kuilen of grote rotsblokken op de bodem zijn. Ook de hoogte en steilte van de oevers is van belang. Met een lange camper kan dit een probleem opleveren. Het is dus ook een van de redenen van ons geweest om de camper niet te lang te laten maken. Via dezelfde weg gaan wij enkele dagen later weer terug naar de ringweg.

Wij rijden vlak langs de gletsjers en aan de andere kant de kust.

Bij Jokulsarlon is het gletsjermeer zo dicht bij de kust, dat de ijsschotsen onder een brug door zo via de branding de zee indrijven.

Na zo’n 5 weken komen wij weer bij Seydisfjordur aan. Helaas moeten wij wegens familieomstandigheden eerder naar huis. De veerboot is vol, dus de reservering vervroegen naar een eerdere overtocht is onmogelijk. Wel kon de camper op een vrachtboot mee naar Rotterdam. Alleen was die haven wel weer aan de west kant. Snel terugrijden om de camper op tijd af te leveren en op de boor naar huis te zetten. Zelf zijn wij naar huis teruggevlogen.

Na een schitterende reis weer thuis. Onze camper heeft zich prima gehouden. Men zegt vaak dat je na de eerste reis altijd wel dingen tegenkomt die je eigenlijk anders zou willen of die je nog mist. Dit gevoel hebben wij totaal niet! Wij hebben niets gemist aan de camper. Hij heeft volledig voldaan aan wat wij ervan verwacht hadden. Dit mede dankzij veel en goed overleg en de prima bouw door het Tonke camper team. Β Β 

Β Β