Tonke
Travel reports

Op Sabbatical met een Tonke (Slowakije/Polen)

OP SABBATICAL MET EEN TONKEΒ 

Vijf maanden reizen door Europa met een Tonke camper, dat klinkt toch als een droom? Marco en Sabine (beide 42 jaar) besloten om ervoor te gaan! Het bleek het jaar van Corona, wat hun reisplan volledig omgooide. Door zich te laten leiden door wat wel kon, kwamen ze op heel verrassende plekken. In deze nieuwsbrief deel 2 van hun avontuur waarin ze vertellen over de avonturen in Polen en Slowakije.

Deel 2: Verrast door nieuwe landschappen, andere eetgewoontes en heel gastvrije mensen

Na vier weken reizen door het prachtige Zweden, besloten we om weer naar het zuiden te gaan. Door Corona waren de grenzen richting Noorwegen en Finland dicht. We waren ook de grote hoeveelheid muggen een beetje zat, of beter gezegd, Marco was ze heel erg zat. De antimuggen smeersels vlogen er doorheen en de elektrische vliegenmepper was inmiddels zijn beste vriend.

De volgende stap

We boekten de boot terug naar Duitsland en wisten eigenlijk niet goed wat de volgende stap zou zijn. In ons oorspronkelijke plan wilden we naar het zuiden van Europa, maar nu we zo dicht tegen de Poolse grens aanzaten, namen we de beslissing om naar het oosten te gaan. Dat is zo fijn aan het reizen met een camper, je bent flexibel om te gaan en staan waar je wilt. We reisden door het zuiden van Polen helemaal naar het oosten en via Slowakije weer terug naar het westen. En wat werden we verrast door deze landen!

Het eten

Ten eerste het eten! Vooral de Poolse keuken vonden we een feest. Je moet weten dat we een strikt budget hadden, waardoor we voornamelijk zelf kookten. In Polen daarintegen, is uiteten gaan zo goedkoop, voor jezelf koken was niet nodig. Dus we namen het er wat vaker van. We aten heerlijke Goulash soep, aardappel pannenkoeken, porochi’s en Krakow kun je niet verlaten zonder een Zapikanki. Dat is een half stokbrood uit de oven belegd met wat je maar wilt. Ook in Slowakije is het eten stevig maar

heerlijk en spot goedkoop!

Wandelen

We wandelen graag en het liefst in de bergen, dat kan in beide landen heel goed. In Polen bezochten we onder andere het Reuzengebergte in het zuidwesten en het Bieszczady National Park helemaal in het zuidoosten tegen de Oekrainse grens aan. Hier kwamen we erachter wat bergwandelen in Polen betekent: recht omhoog de berg op! Niet zigzaggend, maar de kortste route stijl omhoog. ZWAAR, maar oh zo mooi als je op de top staat.

Ook in Slowakije kun je je hart ophalen als je van hiken houdt. Er zijn veel wat lagere berggebieden; gemoedelijk en groen. Een paradijsje op aarde, vandaar dat één van de natuurgebieden ook echt zo heet: Slovensky Ray (Slowaaks Paradijs). Het enige echte hooggebergte, de Hoge Tatras, hebben we ook bezocht en is heel spectaculair. Het doemt ineens op uit de vlakte met zijn ruige puntige bergtoppen.

Wildkamperen met zonnepanelen

Een ander voordeel van een camper is wildkamperen! Dat ging bij ons heel makkelijk met ruim voldoende elektra via zonnepanelen op onze Tonke, zuinig aan doen met water en boodschappen inslaan voor een week. Waar wildkamperen in Polen wel kan, maar niet zo fijn is. Is het in Slowakije gedoogd en voel je je heel veilig. EΓ©n van de mooiste plekken waar we hebben gestaan was in Slovensky Ray, direct aan het water met een prachtig uitzicht. En zelfs in de stad was het geen probleem. We sloten ons bezoek aan Slowakije af in Bratislava en konden daar gratis midden in de stad aan de rivier overnachten met uitzicht op de oude stad.

Het toppunt van de reis
Al met al heeft Slowakije ons het meest verrast tijdens de gehele reis. Het was nog nooit in ons opgekomen om hier naar toe te gaan. En wat was het leuk! Het was mooi, groen, gemoedelijk en bovenal zijn de mensen uitermate vriendelijk en gastvrij. We werden met open armen ontvangen, alsof we bij familie op bezoek gingen. Ze zijn oprecht blij dat je het land bezoekt. Ze maken uitgebreid tijd voor een praatje. Vaak kregen we eten en drinken aangeboden, van die super sterke drankjes met minimaal 55% alcohol, zelf gebrouwen door opa in de kelder. We hebben er vrienden gemaakt die we zeker nog een keer gaan zien. Kortom, zet dit land op je bucketlist!