Tonke
Travel reports

Trip door de Schotse Hooglanden

Tonke Maidentrip – Schotland

Op de oprit staat een nagelnieuwe Tonke Van te glimmen, gepakt en gezakt voor zijn ’maidentrip’. Twee weken trekken door Schotland. Het kriebelt een beetje. De onrust van het nieuwe denk ik. Vanuit IJmuiden naar de overkant en langs de oostkust omhoog, daarna de Hooglanden in, ongeveer richting Inverness en na een dag of tien op ons gemak weer afzakken richting de ferry terug naar IJmuiden. Dat is het globale plan, meer houvast hebben we niet nodig.

“Klaar voor onze regen-vakantie”

’We gaan op regen-vakantie’, zeg ik opgewekt tegen familie en vrienden. Ooit maakten we de vergissing in zomerkleding naar Noorwegen af te reizen met maar een enkele trui in de bagage voor die wat frissere dag. Die vergissing maken we geen tweede keer. We doen het nu andersom: thermo- ondergoed, dikke truien, solide regenkleding, winter fietshandschoenen en een enkel T-shirtje voor een wat warmere dag. Tot onze verbazing past het winterpakket moeiteloos in de kastjes van de bus. We houden zelfs nog wat ruimte over. Nog even m’n Santos mountainbike op de drager en dan kunnen we weg. Ik koester mijn Santos. Bij de Gamma heb ik een meter buisisolatie gekocht, die met een ijzer zaagje in stukken van 20 cm gezaagd, deze heb ik als manchet over het frame geschoven, waar de klemmen van de dragen vastgrijpen. Zo beschadigt de lak niet.

“Het rijden met de Tonke is een feest!”

We hebben gekozen voor een sterke motor. We houden van kleine weggetjes, ook in de bergen en we willen niet omhoog hoeven kruipen. Het voordeel van de Tonke is juist dat je die paadjes gemakkelijk doet, qua afmetingen is het een gewone bestelbus. De 7-traps automaat reageert soepel en precies en door de luchtvering rijd je als op een wolk. Vlot invoegen op de snelweg geen zwoegende motor, geen gepiep of gekraak, geen stemverheffing nodig: een camper als een luxe-auto.

Spectaculaire schoonheid zover je kijken kunt

De volgende ochtend om negen uur rijden we de boot af en ligt er direct een serie rotondes voor me klaar. Ik haal even diep adem, maar drie keer linksom en ik ben er aan gewend. We hebben de navigatie geïnstrueerd ons zo dicht mogelijk langs de zee te leiden. De kust boven New Castle is schitterend. Nog voor het middaguur vinden we een soort van camping op een steenworp afstand van de rotsen. We willen graag de wandeling over de kliffen naar St. Abbs Head maken. Plekje gevonden, fietsen eraf, snoertje uitrollen, dak omhoog, stoelen draaien en klaar is de Trekker. Een kwartier later lopen we hoog op de rotsen langs de zee. Spectaculaire schoonheid zover je kijken kunt.

Ons behaaglijk warm gestookte mini-huiskamertje op wielen

De dagen erna trekken we langs de kust omhoog. De zonnige dagen rijgen zich aaneen. Niks nat-winterweer, maar het omgekeerde: een vroeg-zomer bonus. ’s Avonds koelt het wel fiks af, maar dat lost de standverwarming op. Tonke heeft maatwerk geleverd. Het voelt uiterst genoeglijk in ons behaaglijk warm gestookte mini-huiskamertje op wielen.

Mijlenver zicht zonder bewoonde wereld

Actieve loop- en fietsdagen gevolgd door luie, langzame avonden met een goed boek en een mok thee. Tegen het weekeinde steken we over steile kronkelwegen door de Hooglanden door naar Loch Ness. Halverwege stoppen we voor een lange wandeling. De gele brem bloeit uitbundig. Een fazantenhaan kraakt schor in de struiken. Mijlenver zicht zonder bewoonde wereld. We komen helemaal niemand tegen. Weer terug bij onze mini-villa op wielen smeren we een paar boterhammen.

Bij Loch Ness vinden we pal naast de camping een fietsroute omhoog de bergen in. Omhoog blijkt recht omhoog. Het is hard werken op de mountainbikes. 14% klimmen over gravel en grote keien vraagt zo’n beetje alles. En dan heb ik het nog wat gemakkelijker dan partner. De Rohloff op de Santos schakelt vlekkeloos onder alle omstandigheden en ook nog eens superklein. Eenmaal boven rijden we twee uur langs verbijsterend mooie Lochs en komen weer helemaal niemand tegen. Als we in de namiddag terug afdalen, krijsen de schijfremmen van mijn partner als geplaagde speenvarkens. Bij zo’n beeldschone camper hoort eigenlijk een tweede Santos achterop.

Klaar voor een mooie reis in een unieke Tonke Van?

Creëer een Tonke Van op maat in onze configurator of neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.