Veelgestelde vragen over elektrische campers

Onze elektrische modellen, zoals de Tonke EQV en de Tonke Buzz, brengen duurzaam reizen naar een nieuw niveau. Hier beantwoorden we enkele veelvoorkomende vragen die u mogelijk heeft over elektrische campers:

Elektrische campers

Elektrische campers kunnen over het algemeen goed presteren op bergachtig terrein, de Tonke EQV en Tonke ID Buzz zijn voorzien een krachtige van de elektromotor. Het regeneratieve remsysteem zorgt ervoor dat de range minimaal wordt beïnvloed door steil terrein.
De terreinvaardigheid van een elektrische camper in bos, strand en duingebied hangt af van de bodemgesteldheid en de aanwezigheid van paden of wegen. De Tonke EQV en Tonke ID Buzz zijn beiden voorwiel aangedreven voertuigen. De nieuwe generatie Volkswagen ID. Buzz, welke begin 2024 beschikbaar zal komen, zal tevens optioneel vierwielaandrijving (4×4) krijgen, wat de off-road capaciteiten aanzienlijk vergroot.

De gebruiksvriendelijkheid van een elektrische camper voor mindervaliden hangt af van verschillende factoren, waaronder het ontwerp van de camper, de beschikbare voorzieningen en de toegankelijkheidsopties. Wanneer u specifieke wensen heeft, denken wij graag met u mee. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Tonke is dé elektrische camperspecialist. Tonke heeft inmiddels 4 volledig elektrische campers in haar assortiment. De Tonke ID Buzz op basis van de Volkswagen ID. Buzz. Deze zal in 2024 tevens in een lange variant beschikbaar komen. De Tonke EQV wordt gebouwd op basis van de Mercedes-Benz EQV en is verkrijgbaar in 3 varianten: de Tonke EQV Touring (Kampeerauto van het jaar 2023), de Tonke EQV Nomad en de Tonke EQV Adventure.

De levensduur van een elektrische camper is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de batterij, het onderhoud, en de bouwkwaliteit van de camper zelf. Laten we deze factoren eens nader bekijken.

Batterijduurzaamheid

De kern van elke elektrische camper is de batterij. Bij Tonke, waar we werken met modellen zoals de Tonke EQV, gebaseerd op de Mercedes-Benz EQV 300, richten we ons op hoogwaardige lithium-ionbatterijen. Deze batterijen hebben een levensverwachting van ongeveer 8-10 jaar, afhankelijk van het gebruik en het oplaadgedrag. Regelmatig onderhoud en slim opladen kunnen de levensduur van uw batterij verlengen.

Motor en onderdelen

De elektrische motor en andere componenten van de camper zijn ontworpen voor duurzaamheid. Met minder bewegende delen dan traditionele motoren, is de slijtage aanzienlijk minder, wat bijdraagt aan een langere levensduur.

Carrosserie en interieur

De bouwkwaliteit van de camper speelt ook een cruciale rol. Onze elektrische campers zijn ontworpen met duurzaamheid in het achterhoofd. Regelmatig onderhoud en bescherming tegen de elementen helpen de carrosserie en het interieur in topconditie te houden.

Algeheel onderhoud en gebruik

Zoals bij elk voertuig, is goed onderhoud essentieel. Regelmatige controles, het volgen van de onderhoudsschema’s en verstandig gebruik zorgen ervoor dat uw elektrische camper vele jaren mee kan gaan.

Toekomstbestendigheid

De technologie van elektrische voertuigen ontwikkelt zich snel. Bij Tonke houden we deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en passen we de nieuwste technologieën toe in onze campers. Dit betekent dat uw Tonke elektrische camper niet alleen vandaag, maar ook in de toekomst, een slimme keuze is.

Hoe lang gaat een elektrische camper mee?

In conclusie, met de juiste zorg en onderhoud kan uw elektrische camper u vele jaren van avontuur en duurzaam reizen bieden. Ontdek vandaag nog meer over onze modellen en doe mee aan de revolutie van elektrisch kamperen!

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de wereld, dit maakt de overstap naar een elektrische camper een logische keuze. Tonke is dé elekttrische camperspecialist en helpt u graag verder. Tonke biedt met vier verschillende elektrische campermodellen (de Tonke EQV en Tonke ID. Buzz) voor ieder een passende oplossing. 

Zes redenen waarom u moet kiezen voor een elektrische camper:

Stilte en comfort

Een van de grootste voordelen van elektrische voertuigen, inclusief campers, is de stilte. De afwezigheid van een ronkende brandstofmotor zorgt voor een rustige en ontspannen rijervaring. Bovendien zorgt het traploze schakelen met een elektromotor voor een nog relaxte rit. Elektrische campers zijn daarom bij uitstek geschikt voor comfortabele  reizen, waardoor u meer kunt genieten van de omgeving en het gezelschap.

Lagere operationele kosten

Elektrische campers kunnen op de lange termijn voordeliger zijn. De kosten voor elektriciteit zijn over het algemeen lager dan de kosten voor benzine of diesel. Bovendien hebben elektrische voertuigen minder bewegende onderdelen, wat resulteert in lagere onderhoudskosten.

Minder impact op het milieu

Elektrische campers stoten tijdens het rijden geen CO2 uit. Dit betekent dat u kunt genieten van uw reizen zonder u zorgen te maken over de ecologische voetafdruk. Met de toenemende beschikbaarheid van oplaadstations in binnen- en buitenland wordt reizen met een elektrische camper steeds toegankelijker.

Toekomstbestendig reizen

Met de wereld die zich steeds meer richt op duurzame oplossingen, is het investeren in een elektrische camper een toekomstbestendige keuze. U bent voorbereid op eventuele toekomstige beperkingen op fossiele brandstoffen en draagt bij aan een groenere toekomst.

Innovatie

Tonke staat bekend om haar innovatie en kwaliteit. De elektrische campers zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook uitgerust met moderne voorzieningen en zijn zeer comfort. Denk aan de unieke naar buiten draaiende keuken van, waardoor de kookervaring tijdens het kamperen naar een nóg hoger niveau wordt getild.

Waarom zou ik een elektrische camper kopen?

De keuze voor een elektrische camper van Tonke is een stap richting een duurzamere, comfortabelere en innovatieve manier van reizen. Of u nu op zoek bent naar avontuur, rust of een combinatie van beide, een elektrische camper biedt het allemaal. Stap in de wereld van Tonke en ervaar de toekomst van kamperen.

Financiering

Leasen is mogelijk, alleen bieden wij dit zelf niet aan. U kunt bijvoorbeeld kijken bij: https://www.abnamro.nl/nl/prive/lenen/leningen/camper-financieren

Zakelijk rijden

De vraag of u met een bedrijfsauto op vakantie kunt gaan, is voor veel werknemers en ondernemers relevant. Het gebruik van een bedrijfsauto voor persoonlijke doeleinden, zoals vakanties, kan aantrekkelijk zijn, maar het is belangrijk om de regels en voorwaarden te begrijpen. Laten we de belangrijkste overwegingen en tips bespreken.

Fiscale overwegingen en bijtelling

Een van de belangrijkste aspecten bij het gebruik van een bedrijfsauto voor vakanties is de fiscale bijtelling. Als u de bedrijfsauto voor meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt, moet u rekening houden met bijtelling. Dit betekent dat een percentage van de waarde van de auto wordt opgeteld bij het belastbaar inkomen, wat leidt tot een hogere belasting.

Verzekeringsdekking en voorwaarden

Controleer of de verzekering van de bedrijfsauto ook privégebruik en gebruik in het buitenlanddekking dekt. Sommige bedrijfsverzekeringen kunnen beperkingen hebben op privégebruik of aanvullende voorwaarden stellen. Zorg ervoor dat u volledig gedekt bent tijdens uw vakantie.

Internationale reizen en regelgeving

Als u van plan bent om met de bedrijfsauto naar het buitenland te reizen, controleer dan de internationale regelgeving en vereisten. Sommige landen kunnen aanvullende documentatie eisen, zoals een machtiging van de werkgever of specifieke verzekeringen.

Praktische overwegingen

Bij het plannen van een vakantie met een bedrijfsauto, overweeg dan ook de praktische aspecten. Is de auto geschikt voor lange reizen of specifieke vakantieactiviteiten? Denk aan ruimte, comfort en betrouwbaarheid.

Bedrijfscampers voor vakanties

Voor diegenen die op zoek zijn naar een optimale balans tussen werk en vrije tijd, bieden sommige bedrijven, zoals Tonke, de mogelijkheid om een bedrijfscamper te gebruiken. Deze voertuigen zijn speciaal ontworpen voor zowel zakelijk gebruik als vakanties, waardoor ze een ideale optie zijn voor flexibele werk- en levensstijlen.

Ga op vakantie met uw zakelijke camper

Het gebruik van een bedrijfsauto voor vakanties is mogelijk, maar vereist zorgvuldige overweging van fiscale regels, verzekeringsdekking, werkgeversbeleid en praktische haalbaarheid. Voor een naadloze ervaring kan het overwegen van een bedrijfscamper, zoals die van Tonke, een uitstekende keuze zijn, die zowel zakelijke efficiëntie als persoonlijk comfort biedt. 

Duurzaamheid op zakelijk gebied is niet alleen een trend, maar een noodzaak. De elektrische campers van Tonke, zoals de Tonke EQV en de ID. Buzz, bieden een unieke kans om uw bedrijf te verduurzamen. Maar wat zijn nu de concrete voordelen van het zakelijk gebruik van een elektrische camper? Wij laten ze u zien.

Versterkt bedrijfsimago

Een elektrische camper stoot geen CO2 uit tijdens het rijden. Dit vermindert de ecologische voetafdruk van uw bedrijf aanzienlijk. Door te kiezen voor een elektrische camper, toont u aan dat uw bedrijf milieubewust is, wat positief kan bijdragen aan uw merkimago en klantperceptie.

Kostenbesparing op lange termijn

Elektrische voertuigen, waaronder campers, zijn vaak goedkoper in gebruik dan hun benzine- of diesel tegenhangers. De kosten voor elektriciteit zijn lager dan brandstofkosten, en elektrische voertuigen vereisen minder onderhoud. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen, vooral voor bedrijven die regelmatig voertuigen inzetten.

Fiscale voordelen en subsidies

In veel regio’s bieden overheden fiscale voordelen en subsidies voor de aanschaf en het gebruik van elektrische voertuigen. Dit kan een extra stimulans zijn voor bedrijven om te investeren in een elektrische camper, wat leidt tot directe besparingen bij aankoop en gebruik. Meer informatie over landelijke fiscale voordelen: https://magazines.rijksoverheid.nl/ienw/werkenaanduurzamemobiliteit/2020/04/3-vragen-fiscale-voordelen#:~:text=Voor%20zakelijke%20rijders%20geldt%20een,2021%20en%2016%25%20in%202022

Multi inzetbaar

De elektrische campers van Tonke zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook ontworpen voor comfort en multifunctionaliteit. Ze kunnen dienen als mobiel kantoor, bij uitstek geschiktvoor werk en ontspanning. Dit maakt ze ideaal voor zakelijke reizen, beurzen, of als een unieke locatie voor vergaderingen en evenementen.

Toekomstbestendige investering

Met de toenemende focus op duurzaamheid en de verwachte beperkingen op fossiele brandstoffen, is investeren in een elektrische camper een toekomstbestendige keuze. Uw bedrijf is voorbereid op toekomstige milieuwetgeving en blijft voorop lopen in duurzame bedrijfspraktijken.

Ga je elektrische camper zakelijk inzetten

Het zakelijk gebruik van een elektrische camper van Tonke biedt tal van voordelen: van kostenbesparing en fiscale voordelen tot een verbeterd bedrijfsimago. Het is een slimme, duurzame investering die past bij de moderne, milieubewuste onderneming. Stap in de toekomst van zakelijk reizen met Tonke.

Tonke EQV

Belangrijk is om te melden dat u bij het onderzoeken en vergelijken van de range van een elektrische camper goed moet kijken of het om een praktijk range gaat. De praktijkrange (of reële range) kan flink afwijken van de WLTP gegevens van de autofabrikant. WLTP wordt onderzocht via een gestandaardiseerde test, zodat resultaten van verschillende merken en modellen te vergelijken zijn. In de praktijk zal deze range ongeveer met een derde lager uitvallen. Dit komt onder andere door aan- of afwezigheid van een warmtepomp. Indien er geen warmtepomp aanwezig is kost dit range, omdat er veel stroom (ongeveer 3x zoveel) gebruikt wordt door de verwarming en airco.

Één van onze medewerkers heeft nu de EQV 1,5 jaar en reeds ruim 50.000 kilometer gereden. Hij heeft een gemiddeld stroomgebruik van 26kW/100km (dit is te zien in de Mercedes app). Dit komt dus neer op 350 kilometer gemiddelde range, zomer en winter gecombineerd. Dit is overigens inclusief reizen met volledige bemanning en bepakking en een volledige camperombouw met ook veel snelweg kilometers.

Het gewicht heeft weinig invloed op de actieradius. Wat wél invloed op de range heeft is: de snelheid (exponentieel; zeker met 120 km/uur op de snelweg), temperatuur (kou drukt de range) en eventueel gebruik van winterbanden (rolweerstand).

Er zijn klanten die in Scandinavië (optimale omstandigheden, geen snelweg, maar binnenwegen, niet te warm/koud) 460 kilometer hebben gehaald.

Je zult zien dat de range ’s winters 300 tot 320 kilometer zal zijn en ’s zomers eerder 360 kilometer+, waardoor het gemiddelde zomer/winter gecombineerd rond de 350 tot 360 kilometer zal zijn. De meeste klanten zijn positief verrast door de range, met name ’s zomers.

De Tonke EQV is standaard uitgerust met een warmtepomp. Ideaal, omdat deze energiezuinig het voertuig kan verwarmen EN koelen. Niet alleen rijdend, maar ook stilstaand.
De warmtepomp zorgt er dus voor dat je nooit meer hoeft te krabben bij vrieskou, maar ook dat je bij een hete plaknacht op Corsica de binnenruimte kunt koelen! Overigens kost dit minimale range. Maarten vertelt je er meer over in het filmpje:

De Tonke EQV is naast zomer en voorjaar ook zeer geschikt voor gebruik in de winter. De warmtepomp wordt standaard geleverd vanuit Mercedes-Benz. Dankzij de warmtepomp blijft de buscamper comfortabel en gezellig, zelfs in de koudste winterse omstandigheden. Tijdens het rijden kan de warmtepomp de cabine verwarmen, wat zorgt voor een aangename rijervaring. Ook de standaard geleverde stoelverwarming dragen hieraan bij. De warmtepomp zorgt er bij stilstand voor dat het interieur op de gewenste temperatuur blijft, wat essentieel is tijdens winterkamperen.

 

De 100% elektrische Tonke EQV is tot en met 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. In 2025 krijgen elektrische auto’s 75% korting op de wegenbelasting. Daarna moet het volledige tarief worden betaald. De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het ledig gewicht van het voertuig. Echter: wanneer de Tonke EQV bij het RDW geregistreerd is als kampeerauto, dan gelden er andere regels. Per 1 januari 2026 betalen elektrische kampeerauto’s halftarief (50% korting) wegenbelasting. Een van de voorwaarden voor het voldoen aan de kampeerauto vereisten is dat de EQV moet zijn uitgerust met een hefdak.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingen-op-auto-en-motor/

Zijn uw vragen nog niet beantwoord? Laat het ons vooral weten!