Tonke en duurzaamheid

Op weg naar een groenere toekomst

Tonke zet zich in voor duurzaamheid en een groenere toekomst. Bij Tonke geloven we dat duurzaamheid niet alleen een verantwoordelijkheid is, maar ook een kans om positieve verandering te creëren. We streven ernaar om onze impact op het milieu te verminderen en een positieve invloed te hebben op de samenleving. Hier zijn enkele manieren waarop we duurzaamheid integreren in ons bedrijf:

Tonke Lands

We genieten allemaal van het buitenleven. Toch wringt het dat we de natuur belasten met onze campers en daar willen we iets aan doen. We zijn ambitieus op dit vlak en willen ons de komende jaren ontwikkelen tot een CO2 positiefbedrijf. Dit doen we onder andere door het initiatief te nemen voor de oprichting van Tonke Land.
Tonke Land is ons initiatief om natuurlijke omgevingen te beschermen en te behouden door certificaten uit te geven aan Tonke-rijders. Met deze gelden wordt grond gekocht in Nederland, maar ook elders in West-Europa, waar we natuur inrichten ter compensatie van onze gezamenlijke CO2 footprint. We willen diverse bossen, met open plekken en veel biodiversiteit, waar wellicht ook ruimte is voor regeneratieve landbouw.
Maar het mes snijdt aan twee kanten. Er is een bijkomend voordeel voor participanten. Deze gronden zijn ook zijn te bezoeken als kampeerplek, tenminste, als lokale wetgeving dat toestaat!

Percentage vrouwen in de techniek

Bij Tonke erkennen we het belang van genderdiversiteit in de technische sector. In 2019 was 13,3% van de werkenden binnen de techniek in Nederland vrouw ten opzichte van 26,7% bij Tonke. We streven ernaar om een werkomgeving te creëren waar iedereen, ongeacht hun geslacht, gelijke kansen en groeimogelijkheden heeft. Hoewel de technische sector historisch gezien gedomineerd wordt door mannen, streven we ernaar om het percentage vrouwen in technische functies te vergroten. We moedigen vrouwen aan om te solliciteren en bieden een ondersteunende en inclusieve werkomgeving waar ieders talent en vaardigheden worden gewaardeerd.

Stageplekken voor studenten

We zijn toegewijd aan het begeleiden van jong talent. Daarom bieden we stageplekken aan studenten. In het bijzonder dragen wij actief bij aan het opleiden van ambachtslieden, waarbij we nauw samenwerken met het Hout- en Meubileringscollege (HMC). Dit stelt hen in staat om waardevolle ervaringen op te doen en te leren in de praktijk. We delen graag onze kennis en passie met de volgende generatie.

Personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt

Bij Tonke omarmen we diversiteit en inclusie. We creëren kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door hen een werkplek en training aan te bieden. Door hen te ondersteunen, geven we hen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en volwaardig deel uit te maken van ons team.

Groene stroom en gas

Bij Tonke streven we naar een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Daarom gebruiken we groen gas en stroom in onze productieprocessen. Door hernieuwbare energiebronnen te benutten, verminderen we onze CO2-uitstoot en dragen we bij aan een schonere toekomst.

Werken met lokale toeleveranciers en eigen beheer productie in Nederland

Bij Tonke geven we de voorkeur aan lokale toeleveranciers en houden we onze productie in eigen beheer in Nederland. Door lokaal te sourcen en te produceren, verminderen we transportafstanden en stimuleren we de lokale economie.

Productie met sociale werkplaats (vluchtelingen)

We zijn er trots op dat we samenwerken met sociale werkplaatsen, waar onder andere vluchtelingen de kans krijgen om hun vaardigheden te ontwikkelen en werkervaring op te doen. Op deze manier dragen we bij aan de integratie van vluchtelingen in de samenleving en bieden we hen een platform voor persoonlijke groei.

Kwaliteit

Bij Tonke staat kwaliteit hoog in het vaandel. Onze producten zijn niet alleen mooi om te zien, maar zijn ook uitzonderlijk goed gebouwd. We selecteren zorgvuldig alle toegepaste materialen op basis van hun functionaliteit, duurzaamheid en esthetische waarde. We sluiten geen compromissen te sluiten als het gaat om kwaliteit. Door te kiezen voor zeer hoogwaardige materialen en vakmanschap, maken we producten die lang meegaan en hebben ze een kleinere impact op het milieu. Onze campers zijn ontworpen om de tand des tijds te doorstaan en bieden decennia reisplezier. We zijn toegewijd aan het leveren van producten die voldoen aan de hoogste verwachtingen van onze klanten en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame en verantwoorde toekomst.

Emissievrije voertuigen

We begrijpen het belang van schone mobiliteit. Daarom streven we ernaar om emissievrije voertuigen te produceren. Door te innoveren en gebruik te maken van elektrische technologieën, verminderen we onze impact op het milieu en bevorderen we een duurzamere reiservaring.

Afvalminimalisering, -scheiding en circulaire productie

Bij Tonke streven we naar een efficiënte en verantwoorde afvalscheiding in al onze bedrijfsprocessen. We scheiden de verschillende soorten afval, zoals papier, plastic, glas en metaal. Door afvalscheiding prioriteit te geven, verminderen we de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat en bevorderen we een circulaire benadering van materialen.
Naast het minimaliseren van afval bevorderen we circulaire productie. Dit betekent dat we zowel aan de input kant zoveel mogelijk kiezen voor gerecyclede materialen, als aan de output kant op zo’n wijze bouwen dat materialen aan het eind van de levensduur goed te scheiden zijn. Zo gebruiken we bijvoorbeeld gerecyclede polyester gordijnen in onze campers. Door het hergebruiken van materialen verminderen we de vraag naar nieuwe grondstoffen en dragen we bij aan een circulaire economie.

Materialen met traceerbaar verleden en FSC-keurmerk

We zijn toegewijd aan het gebruik van materialen met een traceerbaar verleden. Dit betekent dat we de herkomst van onze grondstoffen nauwlettend volgen om ervoor te zorgen dat ze op verantwoorde wijze worden gewonnen. Bovendien werken we met hout dat is gecertificeerd door het FSC-keurmerk, wat betekent dat het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Vegan lederen producten

Bij Tonke zetten we ons in voor dierenwelzijn en verminderen we onze afhankelijkheid van dierlijke materialen. Daarom bieden we tevens vegan lederen opties aan voor onze interieurproducten. Deze alternatieven zijn niet alleen diervriendelijk, maar ook van zeer hoge kwaliteit en esthetisch aantrekkelijk.

Heeft u nog vragen met betrekking tot bovenstaande informatie? Mail ons dan via info@tonke.eu