Bent u benieuwd hoeveel wegenbelasting u moet betalen voor uw camper of andere kampeerauto? We helpen u op deze pagina graag met de volgende onderwerpen:
Bent u op zoek naar een camper waar u geen wegenbelasting en BPM voor betaalt?
Motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd, is de belasting die wordt geheven op motorvoertuigen. De Belastingdienst hanteert een speciaal wegenbelastingtarief voor kampeerauto’s, zoals campers. Dit speciale tarief is een kwart van de motorrijtuigenbelasting van een personenauto. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de kampeerauto wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
Om in aanmerking te komen voor het kampeerautotarief moet het voertuig onder andere aan de volgende eisen voldoen:
Dit zijn nog niet alle inrichtingseisen. Het volledige overzicht is te vinden op de website van de Belastingdienst. Let er op dat u dit bijzonder tarief ook moet aanvragen bij de Belastingdienst.
Wilt u de verschuldigde wegenbelasting van uw camper berekenen? U kunt dit doen via de rekenhulp motorrijtuigenbelasting van de Belastingdienst. Let hierbij op dat u de juiste categorie motorrijtuig selecteert. Als uw voertuig voldoet aan de inrichtingseisen van een kampeerauto, kunt u “kampeerauto” selecteren.
Op dit moment is er nog een manier om een camper te bezitten die is vrijgesteld van wegenbelasting; de camper aanmelden als oldtimer.
Vanaf 2025 betaalt u 25% van het wegenbelastingtarief voor een elektrische auto. vanaf 2026 betaalt u het volledige tarief. Voor 2024 betaalde u geen wegenbelasting voor een elektrische auto, maar deze maatregel is helaas afgeschaft. Gelukkig wordt de aanschaf van een elektrische camper voordeliger in aanschaf en heeft u nog steeds lagere gebruikskosten dan een benzine- of dieselmodel. U betaalt immers minder voor elektriciteit dan voor benzine of diesel. Ook zijn de onderhoudskosten van elektrische auto’s een stuk lager.
Ook de vrijstelling op aanschafbelasting voor elektrische auto’s (BPM) was een tijdelijke maatregel. In 2025 wordt er een vast bedrag aan BPM gerekend op elektrische auto’s, namelijk € 667,-.
Is uw camper meer dan 40 jaar in gebruik? Dan komt deze in aanmerking voor de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers. Deze vrijstelling moet u wel zelf aanvragen via de Belastingdienst.
Wilt u de camper voor langere tijd niet gebruiken? U kunt er dan voor kiezen om de camper te schorsen. Hierdoor betaalt u in de schorsingsperiode geen wegenbelasting en hoeft u de camper niet te verzekeren en te APK-keuren. U betaalt alleen de kosten voor de schorsing. Uiteraard mag u tijdens de schorsing uw camper niet gebruiken, uitzonderingen daargelaten. U kunt de camper schorsen via de website van de RDW.
Vraagt u zich af of het bijzondere tarief voor kampeerauto’s wel geldt wanneer de camper dagelijks gebruikt wordt? De Belastingdienst maakt hier verder geen onderscheid tussen, zolang de kampeerauto maar aan de inrichtingseisen voldoet. Wanneer u een camper dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld om even wat boodschappen te doen of voor woon/werk-verkeer, heeft dit dus verder geen invloed op de motorrijtuigenbelasting voor uw camper. Eventueel kan uw verzekeraar wel vragen of u de camper dagelijks gebruikt. Dit kan invloed hebben op de premie die u betaalt.
De Tonke VAN en de Tonke EQV voldoen beiden aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst voor het bijzonder tarief van de kampeerauto. Hierdoor geniet u van de volgende fiscale voordelen als u een Tonke aanschaft: