Wegenbelasting camper

Bent u benieuwd hoeveel wegenbelasting u moet betalen voor uw camper of andere kampeerauto? We helpen u op deze pagina graag met de volgende onderwerpen:

Bent u op zoek naar een camper waar u geen wegenbelasting en BPM voor betaalt?

Motorrijtuigenbelasting camper

Motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd, is de belasting die wordt geheven op motorvoertuigen. De Belastingdienst hanteert een speciaal wegenbelastingtarief voor kampeerauto’s, zoals campers. Dit speciale tarief is een kwart van de motorrijtuigenbelasting van een personenauto. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de kampeerauto wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Inrichtingseisen kampeerauto voor bijzonder tarief wegenbelasting camper

Om in aanmerking te komen voor het kampeerautotarief moet het voertuig onder andere aan de volgende eisen voldoen:

  • Er moet een vaste kook- en slaapgelegenheid zijn;
  • Het voertuig moet ingericht zijn voor het vervoer en verblijf van personen;
  • De binnenruimte moet minimaal 1,7 meter hoog zijn, 2 meter lang en 0,9 meter breed. Dit is de ruimte achter de bestuurders- en passagiersstoel.
  • Er moet een vaste tafel in de binnenruimte aanwezig zijn.
  • Er moeten minimaal 2 slaapplekken zijn.

Dit zijn nog niet alle inrichtingseisen. Het volledige overzicht is te vinden op de website van de Belastingdienst. Let er op dat u dit bijzonder tarief ook moet aanvragen bij de Belastingdienst.

Tonke Van Die Voldoet Aan De Kampeerauto Inrichtingseisen Voor De Wegenbelasting - Tonke

Wegenbelasting camper berekenen

Wilt u de verschuldigde wegenbelasting van uw camper berekenen? U kunt dit doen via de rekenhulp motorrijtuigenbelasting van de Belastingdienst. Let hierbij op dat u de juiste categorie motorrijtuig selecteert. Als uw voertuig voldoet aan de inrichtingseisen van een kampeerauto, kunt u “kampeerauto” selecteren.

Camper wegenbelasting vrij

Er zijn 2 manieren om een camper te bezitten die vrijgesteld is van wegenbelasting:

In beide gevallen betaalt u geen motorrijtuigenbelasting voor de camper.

Wegenbelasting elektrische camper

Op dit moment betaalt u geen wegenbelasting voor een elektrische auto. Deze maatregel is door de overheid ingesteld om elektrisch rijden te stimuleren. De elektrische camper is relatief duur in aanschaf, maar heeft lagere gebruikskosten dan een benzine- of dieselmodel. U betaalt immers minder voor elektriciteit dan voor benzine of diesel. Ook zijn de onderhoudskosten van elektrische auto’s een stuk lager.

Toekomst wegenbelasting elektrische camper

De vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s (en dus ook elektrische campers) is een tijdelijke maatregel. Deze maatregel zou aanvankelijk gelden tot 2020, maar er is besloten om de afschaffing uit te stellen tot en met 2024. 2025 is een overgangsjaar waarbij elektrische auto’s 75% korting krijgen op het wegenbelastingtarief. Vanaf 2026 betaalt u het volledige tarief.

BPM-vrijstelling elektrische campers

Ook de vrijstelling op aanschafbelasting voor elektrische auto’s (BPM) is een tijdelijke maatregel. Deze vrijstelling geldt ook tot en met 2024. Wilt u een elektrische camper aanschaffen? Doe dit dan voor het einde van 2024 om optimaal te profiteren van de belastingvrijstelling.

Oldtimer camper wegenbelasting

Is uw camper meer dan 40 jaar in gebruik? Dan komt deze in aanmerking voor de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor oldtimers. Deze vrijstelling moet u wel zelf aanvragen via de Belastingdienst.

Tonke Eqv – Elektrische Camper Zonder Wegenbelasting - Tonke

Wegenbelasting camper schorsen

Wilt u de camper voor langere tijd niet gebruiken? U kunt er dan voor kiezen om de camper te schorsen. Hierdoor betaalt u in de schorsingsperiode geen wegenbelasting en hoeft u de camper niet te verzekeren en te APK-keuren. U betaalt alleen de kosten voor de schorsing. Uiteraard mag u tijdens de schorsing uw camper niet gebruiken, uitzonderingen daargelaten. U kunt de camper schorsen via de website van de RDW.

Wegenbelasting camper voor dagelijks gebruik

Vraagt u zich af of het bijzondere tarief voor kampeerauto’s wel geldt wanneer de camper dagelijks gebruikt wordt? De Belastingdienst maakt hier verder geen onderscheid tussen, zolang de kampeerauto maar aan de inrichtingseisen voldoet. Wanneer u een camper dagelijks gebruikt, bijvoorbeeld om even wat boodschappen te doen of voor woon/werk-verkeer, heeft dit dus verder geen invloed op de motorrijtuigenbelasting voor uw camper. Eventueel kan uw verzekeraar wel vragen of u de camper dagelijks gebruikt. Dit kan invloed hebben op de premie die u betaalt.

Wegenbelasting bij de campers van Tonke

Betaal Minder Wegenbelasting Voor Uw Camper Met De Tonke Van En Tonke Eqv - Tonke

De Tonke VAN en de Tonke EQV voldoen beiden aan de inrichtingseisen van de Belastingdienst voor het bijzonder tarief van de kampeerauto. Hierdoor geniet u van de volgende fiscale voordelen als u een Tonke aanschaft:

  • U betaalt tot 2025 geen wegenbelasting en BPM voor de Tonke EQV;
  • U betaalt maar 25% van het wegenbelastingtarief voor de Tonke VAN;
  • Tonke helpt graag met het aanmelden en keuren van uw nieuwe Tonke VAN of EQV. Hierdoor kunt u zorgeloos de weg op.